Traduceri Apostile

APOSTILA si APOSTILAREA

Ce este apostilarea?

Apostilarea reprezinta o modalitate de simplificare a procedurii de recunoastere a documentelor emise de un stat de catre un alt stat fara a necesita supralegalizarea documentelor de catre consulatele tarilor in care este dorita recunoasterea. Apostilarea a devenit operationala in Romania o data cu aderarea la Conventia de la Haga din 1961, eveniment care a avut loc in data de 5 Oct 1965 –alaturi de alte 86 state membre.

Ce este apostila de la Haga?

Apostila este o stampila de forma patrata avand latura de 9 cm, identica in toate statele membre ale Conventiei de la Haga, care se aplica direct pe actul de legalizat. Indiferent de tara in care se aplica, stampilele sunt denumite Apostille – Convention de la Haye du 5 Octobre 1961.

Pentru ce avem nevoie de apostilare?

Apostilarea se utilizeaza pentru recunoasterea internationala a documentelor. Incepand cu data de 1 noiembrie 2004 au devenit aplicabile dispozitiile Legii nr. 142/2004 privind modificarea articolului 2 din Ordonanta Guvernului nr. 66/1999 pentru aderarea Romaniei la Conventia cu privire la suprimarea cerintei supralegalizarii actelor oficiale straine, adoptata la Haga la 5 octombrie 1961.

Care sunt tarile membre ale conventiei de la Haga?

Albania,Africade Sud,Andorra, Antigua siBarbuda,Argentina,Armenia, Australia,Austria,Azerbaidjan,Bahamas,Barbados,Belgia,Belize,Belarus,Bosnia– Hertegovina. Botswana, Brunei, Bulgaria, China (Hong Kong), China (Macao), Columbia, Cook Islands, Croatia, Cipru, Cehia, Dominica, Ecuado, Estonia, Elvetia, El Salvador, Fiji, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Grenada, Honduras, India, Irlanda, Israel, Italia, Japonia, Kazahstan, Lituania, Letonia, Lesoto, Liberia, Liechtenstein, Luxemburg, F.R.I.Macedonia, Malawi, Malta, Mauritius, Marea Britanie si Irlanda de Nord, Marshal Island, Mexic., Monaco, Montenegru, Namibia, Norvegia, Niue, Noua Zeelanda, Olanda, Panama, Polonia, Portugalia, Romania, Rusia, Saint Lucia, Saint Vincent and the Grenadines, St. Kitts and Nevis, Samoa, San Marino, Serbia, Seychelles, Slovacia, Slovenia, Spania, Surinam, Swaziland, Statele Unite ale Americii, Suedia, Tonga, Triniadad si Tobago, Turcia, Ucraina, Ungaria, Venezuela.

Se pot apostila actele pentru tarile nemembre ale Conventiei de la Haga?

Documentele care vor fi folosite in tarile nemembre ale Conventiei nu vor fi apostilate iar acestea folosesc procedura normala de supralegalizare (respectiv prin vizare de catre Ministerul de Externe, Ministerul Justitiei, precum si consulatul tarii respective din Bucuresti). Statele nemembre sunt cele care nu se regasesc in lista tarilor membre.

Ce se intampla in cazul tarilor unde exista conventii bilaterale?

In cazul tarilor unde exista conventii bilaterale care prevad scutirea de supralegalizare si de orice formalitate similara, nu mai este necesara Apostilla.Aceste tari sunt: -AUSTRIA , BELGIA , BOSNIA&HERTEGOVINA , BULGARIA , CEHIA , CHINA (doar HONG KONG, MACAO) , CROATIA , FRANTA , MOLDOVA , POLONIA , SERBIA , SLOVACIA , SLOVENIA si UNGARIA. Pana la 1 Noiembrie 2004, in Romania au existat doar 2 autoritati care au avut drept sa aplice apostila: Ministerul Afacerilor Externe si Ministerul de Justitie. In Romania ,termenul de apostilare se refera la documentele vizate de catre Ministerul Afacerilor Extene si termenul de supra-legalizare pentru viza Apostille aplicata de catre Ministerul de Justitie. Incepand cu data de 1 Noiembrie 2004, procedura de apostilare/supralegalizare a documentelor romanesti a trecut in competenta Prefecturilor si Curtilor de Apel, care sunt singurele autoritati romanesti care au in momentul de fata drept de a aplica Apostila.

Ce documente sunt supuse procedurii de apostilare?

⇓ LA PREFECTURA

⇓ LA TRIBUNAL

LA CAMERA NOTARILOR PUBLICI

⇓ Care sunt actele necesare pentru obtinerea apostilei ?

⇓ Cum se efectueaza apostilarea ?

⇓ Politica biroului LLS TRADUCERI privind procedurile de apostilare